Gai Satay
Kyckling med jordnötssås
Ingredienser
4 portioner
- 500 gram kycklinglår
- 4 tsk Honung
- 4 msk soja
- 1 tsk koriander malen
- 1 tsk gurkmeja
- 2 tsk sesamolja
- 0,5 tsk chilipulver
- 8 st engångsgrillspett
Sataysås
- 1 st gul lök liten finhackad
- 4 tsk olja
- 1,5 dl jordnötter finhackade/krossade
- 40 ml soja
- 1,25 dl kokosmjölk
- 3 msk sweet chilisås
- 3 msk sweet chilisås
Instruktioner
Kycklingen
- Skär kycklinglåren i delar på längden.
- Blanda marinad: använd en grund skål, (helst inte av metall), och blanda ned honung, soja, sesamolja, koriander, gurkmeja och chilipulver.
- Trä kycklingbitarna på blötlagda grillspett på längden och lägg kycklingspetten i marinaden.
- Täck över formen och ställ i kylskåp (helst i minst två timmar).
Gör snabb Sataysås (jordnötsås) så här:
- Koka den finhackade löken i oljan tills löken är mjuk. Rör därefter ner hackade jordnötter, sojan, tjock kokosmjölk, och sweet chili.
- Koka såsen sakta tills den är slät och genomvarm.¨
- Lägg de marinerade spetten på en uppvärmd grill eller stekpanna och stek i 5-7 minuter. Vänd spetten då och då och ös flitigt med marinaden.
- Serveras med sataysåsen och nykokt ris. AROY MA!