Ingredienser
4 portioner
- 2 ankbröst
- 1 msk Honung
Polenta:
- 50 g smör
- 100 g polenta
2 dl kycklingfond - 4 dl mjölk
- 100 g pumpapuré (kokad, puréad pumpa)
- 250 g macadamianötter skölj av saltet
- 1/2 tsk riven muskotnöt
Pepparsås:
- 100 g smör
- 50 g vårlök skivad (kan bytas ut mot skivad purjolök)
- 1 dl konjak
- 5 dl kycklingfond
- salt
Sallad:
- Färsk spenat
Instruktioner
Ankbröstet:
- Stek ankbrösten med skinnsidan nedåt i ca 8-10 min.
- Lägg i ugnsfast form, torka av skinnet och pensla med honung.
- Grilla i ugn tills honungen är karamelliserad (lätt brun).
- Ta ur ugnen och skiva.
Polenta:
- Smält smöret och bryn det tills det är brunaktigt.
- Ta från värmen.
- Häll polentan i en stor panna.
- Koka upp mjölk och kycklingfond i en annan panna och häll sedan över polentan.
- Värm på låg värme och rör hela tiden.
- Addera smöret och pumpapurén.
- Fortsätt värma och röra tills det hela har en krämig konsistens.
- Tillsätt macadamianötterna och smaka av med salt, peppar och muskot.
Pepparsås:
- Smält smöret tills det är brunt, tillsätt lök och gröna hela pepparkorn.
- Tillsätt konjaken och flambera tills konjaken är slut.
- Tillsätt fonden och koka ihop till såsen är simmig i konsistensen.
- Smaka av med salt.
Sallad:
- Koka upp vatten.
- Lägg i spenaten och låt koka i några få sekunder.
- Häll av vattnet.
Uppläggning:
- Lägg en klick polenta i mitten på tallriken, lägg på spenat och toppa med ankbröstet.
- Häll några matskedar sås runt om i vackert mönster.