Foccacia med Pistagenötter
Ingredienser
4 portioner
- 3 dl ljummet vatten
- 2 tsk torrjäst
- 1 tsk torkad rosmarin
- 8 dl dinkelmjöl fullkorn
- 1½ kryddmått salt
- 3 msk olivolja
- 2 msk riven parmesan
- 1 dl Exotic snacks pistagenötter
Instruktioner
- Häll hälften av vattnet i en liten skål och vispa ned jästen.
- Täck och ställ på varm plats i 10 min tills dess att vätskan skummar.
- Vispa ned resten av vattnet.
- Sikta ned mjöl och salt i en degbunke, låt de bortsiktade skalen följa med.
- Blanda ned rosmarinen och gör en grop i mitten.
- Rör ned 2 matskedar olja i degvätskan och häll den i gropen.
- Blanda till en lös deg och knåda därefter på mjölat bakbord tills degen är slät och smidig.
- Lägg degen i mjölad bunke, täck med en ren, fuktad handduk och ställ på varm plats i en timme eller tills dess degen jäst till dubbla storleken.
- Skala & rosta pistagenötterna i en stekpanna i 4 minuter, se till att röra om i pannan hela tiden.
- Tillsätt pistagenötterna och lägg degen på mjölat bakbord och knåda i 2 minuter.
- Dela degen i två halvor och kavla ut varje del till en cirka 30 cm lång oval form.
- Placera kakorna på ett lätt smort bakpapper.
- Tryck med fingertopparna över kakan så att det bildas små gropar.
- Pensla med resten av oljan och strö över parmesanen.
- Grädda i ugn cirka 20 minuter vid 225 grader eller tills kakan är gyllenbrun.
- Låt svalna på galler.
- Dela varje kaka i 6 lika stora delar.