Nötskola

Nötskola

Underbara härliga nötter! Så fulla av så många nyttigheter! Visste du att en hel del av de vi kallar nötter faktiskt är frön?

Det innebär att flera sorter inte är alls så allergena som man kanske tror. Lär dig mer om nötter i vår nötskola.

 

Cashewnötter

Cashewnöten är den mest omtyckta av alla! Cashewnöten är frön som växer i ett hårt skal under Cashewnötsäpplet.

Den finns i tropiska zoner såsom Indien, Vietnamn och Brasilien. Härstammar ursprungligen från Sydamerika. Vi har flera härliga recept där Cashewnötter ingår, titta på receptbanken!

Jordnötter

Jordnöten är en baljväxt och alltså inte en äkta nöt. Dock är den mycket allergen, varför den absolut inte ska ges till små barn. Jordnöten växer på en liten buske, som efter blomning och pollinering böjer sina frökapslar neråt marken där de tränger ner ca 8 cm, växer klart och mognar.

Jordnöten innehåller 50% fett, varav ca 4% mättat. Resten är omättat och fleromättat fett. En stor del av världsproduktionen går till oljeframställning. Jordnötsoljan är extrem värmetålig och ger enligt många den absolut godaste smaken vid rostning av bl a nötter. Jordnöten ingår ofta i det asiatiska köket, både som naturell och som rostad. Här i Sverige är den mycket populär som snacks i rostad och saltad form samt i rostad form med skal. Den råa jordnöten har en kraftig grässmak.

Macadamianötter

Macadamianöten kommer ursprungligen från Australiens östkust. Det finns flera olika arter inom familjen, men endast två ger ätliga nötter. Macadamianöten skyddas av ett mycket hårt skal.

Den var en viktig del i kosten för den australiensiska ursprungsbefolkningen, aboriginer. Idag finns odlingar av Macadamianöter även i andra subtropiska zoner.

Macadamianöten kan framkalla allergiska reaktioner hos känsliga personer. Den är en av de allra fetaste nötterna, upp till 80% fett, men merparten av fettet är det nyttiga enkelomättade. Macadamianöten innehåller även protein, mineraler, flertalet vitaminer, niacin, folsyra. Den innehåller i naturell form inte kolesterol eller transfett. Macadamianötter är underbara som ingrediens i bakverk eller som snacks. Många har ännu inte provat på nöten, som är en av de senaste att introduceras på den svenska marknaden.

Mandlar

Mandelträdet är en nära släkting till persikan, mandeln ser ju faktiskt ut som en liten torkad persika! Trädet har sitt ursprung i Asien, men odlas idag även runt medelhavet, på kanarieöarna samt i Australien, Iran och USA. Det finns två stora huvudgrupper av mandel; sötmandel och bittermandel. Bittermandeln är en framodlad art och finns inte i vilt tillstånd. Dock kan enstaka mandlar bland sötmandlar vara bittermandlar. Detta eftersom bittermandelträd oftast finns på odlingarna, de påverkar pollineringen, och därmed skörden, positivt. Bittermandel smakar mycket obehagligt och man bör spotta ut den, den innehåller ämnen som inte är nyttiga. Trots detta används bittermandel som krydda, men i så låga nivåer att det inte är skadligt, i bakverk såsom ex. Kubb.

Mandeln är en stenfrukt och är allergiframkallande. Vi har haft sötmandel i Sverige i över 700 år och den är en mycket populär ingrediens i bakverk, efterrätter, bröd och som snacks. Den innehåller nyttigt fett och även vitamin B2.

Paranötter

Paranöten växer i Sydamerika, endast vilda! De är därför alltid fria från bekämpningsmedel. De är dock starkt allergena och ska inte ätas av någon som har någon sorts födoämnesallergi. Paranöten innehåller högsta halten selen av samtliga nötter, och det är dessutom i en form som är lättillgänglig för oss. Den innehåller också magnesium, som är bra för hjärtat.

Paranötter passar utmärkt som snacks, och i efterrätter. Många har dem också i skålen med julnötter.

Pekannötter

Pekannöten tillhör samma familj som valnöten, och är egentligen en stenfrukt och ingen äkta nöt. Den växer vilt i Sydamerika på 40-60m höga träd. Pekannöten var en viktig handelsvara för ursprungsbefolkningen och en viktig ingrediens i deras kost. Bl a stöttes nötterna fint och blandades med vatten till nötmjölk, rik på näring. Pekannötter innehåller en hög halt zink, kalium och magnesium. Den används främst i bakverk idag, bl a i den klassiska amerikanska pekannötspajen.

Pinjenötter

Pinjeträdet växer på sandiga marker i medelhavsområdet, samt i Asien. Trädet tillhör släktet tallar. Pinjekotten ser ut som en stor tallkotte och i varje kotte finns 20-50 pinjenötter. Pinjenöten är ett frö, och inte en äkta nöt. Pinjenöten är rik på järn, zink, fleromättat fett samt protein. Pinjenöten är en självklar ingrediens i köket kring medelhavet, bl a är den en viktig ingrediens i Italienarnas älskade pesto. Den används även flitigt i sallader, bakverk och bröd, rostad eller naturell.

Pistagenötter

Pistagenöten är fröet från pistagebusken, och inte någon äkta nöt. Det innebär att de som är nötallergiker kan äta pistagenötter. Pistagebusken kommer ursprungligen från sydvästra Asien, från Iran och västerut till Levanten. Idag odlas de främst i Iran och USA. Pistagenöten är starkt grön, och det omgivande beige-vita skalet öppnas med ett knäpp när den är mogen. Den innehåller en hög halt protein, kalium och järn. Pistagenötter är populära snacks, i sallader, bröd och i desserter samt bakverk.

Valnötter

Valnötsträdet växer vilt i Turkiet, Grekland, Iran, Transkaukasien och Himalaya, och odlas främst i Kina, USA och södra Europa. Trädet kan klara sig så högt upp som till mellersta Sverige, men då hinner inte frukterna mogna.

Valnöten är en äkta stenfrukt och är därför allergen. Den innehåller extremt hög halt fleromättat fett, ca 60%. Valnöten anses av många som den allra nyttigaste nöten, den innehåller Omega 3 fettsyror, vilka är bra för hjärtat. Fettet i valnötterna är till största delen det nyttiga enkel- och fleromättade fettet och de innehåller även en rad olika livsviktiga vitaminer och mineraler, så som E-vitamin, B6-vitamin och magnesium.

Upptäck vårt sortiment av nötter